Έταξε πληρωμές 70 εκατ. μέσα στο Φλεβάρη ο Αποστόλου

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 20160 σχόλια

Μέσα στο Φλεβάρη ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ για υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης, συνδεδεμένες και αποζημιώσεις για το ρωσικό εμπάργκο, μαζί με 20 ως 25 εκατ. ευρώ από αποζημιώσεις του α’ εξαμήνου του 2015 από τον ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι θα δοθούν ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση 15 βουλευτών του ΚΚΕ, το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση 15 βουλευτών του ΚΚΕ, σε µια προσπάθεια να «διατρανώσει» το έργο και τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του του υπουργείου απέναντι στις ανάγκες των αγροτών, ο κ. Αποστόλου «έταξε» και επίσπευση των οφειλόµενων από το ∆ηµόσιο, που αφορούν τις επιστροφές ΦΠΑ και τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, µετά βέβαια από συνεννόηση µε το υπουργείο Οικονοµικών -όπως είπε.
Ωστόσο, δεν έκανε καµία αναφορά σε προγράµµατα που µένουν απλήρωτα εδώ και 3 χρόνια ή παρουσιάζουν σοβαρά προβλήµατα στις πιστώσεις (βιολογικά, νιτρικά, εξισωτικές, καπνός, τεύτλα κτλ).
Οι πληρωμές που ανακοίνωσε, αφορούν τα εξής:
Α) Ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει μέσα Φεβρουαρίου και κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο αποζημιώσεις 20 με 25 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του πρώτου εξαμήνου του 2015,
Β) Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στον Φεβρουάριο θα πληρώσει 50 εκατ. ευρώ για υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης του 2015, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για το ρωσικό εμπάργκο.

Φταίει η αρχιτεκτονική της ΚΑΠ για τα προβλήματα στις πληρωμές
Εξαίροντας για άλλη μια φορά το έργο του από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, επανέλαβε ότι μέσα στο 2015 πληρώθηκαν 2 δις ευρώ στον αγροτικό κόσμο, 1,2 δις ευρώ για τη βασική ενίσχυση και την εξισωτική και 800 εκατ. ευρώ για εκκρεμότητες από το 2008 ως το 2014. Στα όποια προβλήματα παρουσίασαν οι πληρωμές, σε συνδυασμό με τα δικαιώματα, ο κ. Αποστόλου έριξε την ευθύνη στην ίδια την αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ.
Μάλιστα, ενώ σημείωσε τη μείωση που επιβλήθηκε –όπως ορίζει ο Κανονισμός- στον προϋπολογισμό των προγραμμάτων της νέας κατά 15% για το 2015, τόνισε ότι «αυτό ωχριά μπροστά στις απώλειες από καταλογισμούς και πρόστιμα που είχε η χώρα μας ως το 2014 από την ΕΕ».  Στη ρητορική που συνηθίζει τώρα τελευταία, δεν ξέχασε να υπογραμμίσει ξανά ότι «για πρώτη φορά το 2015 σπάσαμε την παράδοση και δεν είχαμε πρόστιμα για τα βοσκοτόπια».
Σύμφωνα με το Δελτίο τύπου του υπουργείου για τις πληρωμές ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής:
Θα επιταχύνουμε μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών τις επιστροφές των οφειλόμενων από το Δημόσιο (από το ΦΠΑ μέχρι το φόρο πετρελαίου), ώστε να βοηθήσουμε την απαραίτητη τη συγκεκριμένη περίοδο ρευστότητα.
Σ’ αυτό θα συμβάλλουν και ο ΕΛΓΑ που θα καταβάλλει  από τα μέσα του Φλεβάρη και κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο 20 με 25 εκατ, για τις ζημιές του πρώτου εξαμήνου του 2015 και ο ΟΠΕΚΕΠΕ  που θα καταβάλλει στα μέσα του Φλεβάρη ποσό 50 εκατ. περίπου για συνδεδεμένες ενισχύσεις, εκκρεμότητες ενιαίας και αποζημιώσεις των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρώσικο εμπάργκο. agronews.gr
Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική Ομιλία υπουργού Β. Αποστόλου στη Βουλή.pdf



Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS