«Αν επιλέγεις να ψωνίζεις την Κυριακή... ετοιμάσου να δουλεύεις και την Κυριακή»

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 20140 σχόλια

Σε ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και σε χρεοκοπία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οδήγησε η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Οι εμποροϋπάλληλοι είναι αντιμέτωποι με μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, απολύσεις και εργασία επτά ημέρες την εβδομάδα ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες μικρά μαγαζιά βάζουν λουκέτα, αδυνατώντας να αντέξουν στον ανταγωνισμό με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το εν λόγω μέτρο καταργεί τη μοναδική, σταθερή μέρα ανάπαυσης, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, την οικογενειακή και κοινωνικής τους ζωή αλλά και στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση. Παράλληλα, επιβάλει ελαστικές μορφές απασχόλησης, μισθούς φτώχεια και απλήρωτες ώρες εργασίες υπερωριών και ρεπό, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Επίσης η εργοδοτική τρομοκρατία υπό των απειλών για απολύσεις αυξάνεται, επιβάλλοντας στους εργαζομένους σιγή ιχθύος.

Το επιχείρημα δε των νέων θέσεων εργασίας και της επιπλέον αμοιβής που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώθηκε. Αντιθέτως η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων με τα σπαστά ωράρια, την απλήρωτη εργασία, τη μη καταβολή των υπερωριών και τα πεντάμηνα προγράμματα ΕΣΠΑ να είναι πλέον ο κανόνας.
Την ίδια ώρα, σε αδιέξοδο βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο νέο ωράριο. Ο απολογισμός για τα λουκέτα σε επιχειρήσεις του εμπορίου είναι σοκαριστικός, ενώ υπάρχει διάχυτος δισταγμός στο να ανοίξουν νέες. Οι θέσεις που χάθηκαν από τα λουκέτα, συμπεριλαμβανομένων εργοδοτών εμπόρων, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών στον κλάδο του εμπορίου, είναι χιλιάδες διαμορφώνοντας τη συνολική απασχόληση πλέον στα επίπεδα που ήταν προ 15ετίας.

Άλλωστε, όσες φορές εφαρμόστηκε το μέτρο για κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων στέφθηκε με αποτυχία, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για τόνωση της αγοράς.  Οι καταναλωτές γύρισαν την πλάτη στην απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα για τη μειωμένη εμπορική κίνηση δεν είναι οι μέρες που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και της καλπάζουσας ανεργίας.

Και μπορεί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας να αφορά προς το παρόν τον κλάδο του εμπορίου, ωστόσο έγινε η αρχή, «ανοίγοντας την όρεξη» για την επέκταση του μέτρου και σε άλλους εργασιακούς κλάδους. Οπότε ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας είναι κοινός. Μάλιστα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ήταν εκείνες που οδήγησαν στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να παγώσει προσωρινά το μέτρο για τις 52 Κυριακές που θέλει η κυβέρνηση να ανοιχτά τα μαγαζιά και στις αρχές του 2015 αναμένεται και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα. Στο μεταξύ ο αγώνας δεν σταματά αλλά κλιμακώνεται προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση και για τις 7 Κυριακές το χρόνο που είναι θεσμοθετημένες για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Να σημειωθεί πως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αγνοώντας τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του κλάδου του εμπορίου, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του Απόφαση (2307/14), με την οποία αναστέλλεται απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, για την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων όλο τον χρόνο. Ο Ομοσπονδία των εμποροϋπαλλήλων έχει χαρακτηρίσει «κουκουλοφόρους της Τρόικας» τις συγκεκριμένες εργοδοτικές ενώσεις, αναφέροντας πως «παρεμβαίνουν υπέρ της κυβέρνησης με τέτοιο απροσχημάτιστο τρόπο στα δικαστήρια, ώστε να διασφαλίσουν τη γενίκευση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων».
«Η δουλειά δεν είναι σκλαβιά»

«Οι Κυριακές δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα: Οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν τη νόμιμη προσαύξηση και επίσης έχει καταρριφθεί το επιχείρημα για τόνωση της αγοράς και πάταξη της ανεργίας, αφού δεν γίνονται καινούργιες προσλήψεις και όσοι δουλεύουν μέσα στην εβδομάδα δουλεύουν και την Κυριακή», τονίζει μιλώντας στο alterthess.gr o Κώστας Κατσαρέλης, αντιπρόεδρος του Σωματείου υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου Θεσσαλονίκης και μέλος του Συντονισμού δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

«Οι εργαζόμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν να δουλεύουν Κυριακές καθώς είναι η μοναδική μέρα που έχουν ελεύθερο χρόνο  για να ασχοληθούν… με την ζωή τους, το σπίτι τους, τις οικογένειες τους», προσθέτει, επισημαίνοντας παράλληλα πως«Η δουλειά δεν είναι σκλαβιά».
Τόσο το Σωματείο υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου Θεσσαλονίκης όσο και ο  Συντονισμός δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όπως επισήμανε, είναι ενάντια και στις 7 θεσμοθετημένες Κυριακές, τονίζοντας πως αποτελεί «παραθυράκι» προκειμένου να επεκταθούν και σε περισσότερες Κυριακές.
Ο Κώστας Κατσαρέλης επίσης αναφέρθηκε στην «όχι και τόσο ξεκάθαρη» θέση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποδεχόμενος τις 7 θεσμοθετημένες Κυριακές δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη «Ποτέ δουλειά την Κυριακή». Υπενθυμίζεται πως στις κάλπες που είχε στήσει το καλοκαίρι ο ΕΣΘ το 96% των εμπόρων τάχθηκε κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές πέρα από το κατά νόμο οριζόμενο άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο. Σε συνεδρίασή του το ΔΣ του ΕΣΘ έπειτα είχε συζητήσει για τη κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της πόλης και είχε προτείνει 7 Κυριακές έως το τέλος του έτους, μεταξύ των οποίων: 14/12, 21/12, 28/12.

Απεργεί ο κλάδος του εμπορίου την Κυριακή 14/11
Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, οι εργαζόμενοι καλούνται μέσα στον Δεκέμβριο να δουλέψουν 3 συνεχόμενες Κυριακές καθώς ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα από τις 11:00 έως τις 18:00 τις Κυριακές 14/12, 21/12 και 28/12. Ειδικά για την Κυριακή 28/12 ο νόμος (4177/2013) επιτρέπει το άνοιγμα μόνο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (έως 250 τμ) και όχι για αλυσίδες καταστημάτων, shops-in-a-shop” ή  καταστήματα που βρίσκονται σε Εμπορικά Κέντρα, ή σε εκπτωτικά καταστήματα outlet, ή εκπτωτικά χωριά- ωστόσο αναμένουμε να δούμε αν θα τηρηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου απεργούν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου με απόφαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) κατά της λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και με σύνθημα «Ούτε 52, ούτε και 7, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά».

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ, επιτίθεται στην κυβέρνηση για την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την οποία τα καταστήματα θα λειτουργήσουν και τρίτη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβριο (28.12.2014). Χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «πλήρους υποταγής στα εργοδοτικά αιτήματα», επισημαίνοντας πως «κινείται πια τόσο επιθετικά και ρεβανσιστικά απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και τους μικρομεσαίους εμπόρους, θέλοντας κυριολεκτικά να τους εξοντώσει». Μάλιστα, όπως συνεχίζει, μπροστά στις απαιτήσεις και τις ορέξεις των μεγαλοεργοδοτών, η κυβέρνηση δεν διστάζει να κάνει «κουρελόχαρτο» το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο που η ίδια ψήφισε πριν από 1 χρόνο (Ν. 4177), προσθέτοντας συνέχεια Κυριακές.
Συγκεντρώσεις

Δύο κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 14/12.
Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων του νομού διοργάνωσε συγκέντρωση στο ΚΑΡΦΟΥΡ Ευκαρπίας, καταγγέλλοντας ως παράνομες και καταχρηστικές τις πρόσφατες απολύσεις του κολοσσού Μαρινόπουλου στη πόλη μας και απαιτώντας την ανάκλησή τους.

Επίσης, ο Συντονισμός δράσης ενάντια στη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας διοργάνωσε συγκέντρωση στην Τσιμισκή με Αριστοτέλους με βασικό σύνθημα «Αν επιλέγεις να ψωνίζεις την Κυριακή, ετοιμάσου να δουλεύεις και την Κυριακή». Στη συγκέντρωση καλούσε και το Σωματείο υπαλλήλων βιβλίου- χάρτου Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της ΒΙΟΜΕ. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το κατάστημα Public και έκαναν συμβολικός αποκλεισμό μοιράζοντας υλικό και ενημερώνοντας καταναλωτές και περαστικούς. Στη συνέχεια κινήθηκαν και σε άλλους δρόμους του κέντρου ενώ βρέθηκαν και έξω από το πολυκατάστημα "Attica".
Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν οι ενώσεις των εμποροϋπαλλήλων και ο Συντονισμός δράσης ενάντια στη κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και στην Αθήνα. Ε.Χ alterthess.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS