Kρούσματα καταρροϊκού πυρετού και στο Μεγανήσι

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 20140 σχόλια

newego_LARGE_t_1101_54362984Δεκάδες είναι τα ζώα που χάθηκαν μέχρι σήμερα.
Ανήμποροι να βοηθήσουν τα ζώα τους που αποδεκατίζονται από τον καταρροϊκό πυρετό που βρίσκεται σε έξαρση τον τελευταίο καιρό στο Μεγανήσι, είναι οι κτηνοτρόφοι.

Δεκάδες είναι τα ζώα που χάθηκαν μέχρι σήμερα  κι αμφίβολη είναι η πιθανότητα αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ  που δεν αναγνωρίζει τις ζημιές. Πάραυτα το αίτημα έχει τεθεί από κτηνοτροφικές οργανώσεις και τις κατά τόπους κτηνοτροφικές διευθύνσεις   στο υπουργείο.
Ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων ο οποίος πλήττει τα μηρυκαστικά και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια, σκνίπες). Είναι γνωστός και ως νόσος της κυανής γλώσσας (Bluetongue disease) και πρόκειται για μια ιογενή λοιμώδη ασθένεια η οποία διασπείρεται ταχέως  κι έχει αποδεκατίσει χιλιάδες ζώα στην Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο κι απέναντι την Αιτωλοκαρνανία.
Λίγα λόγια για τον καταρροϊκό πυρετό των Αιγοπροβάτων
Η νόσος παρατηρείται τη θερμή εποχή του έτους ως τις αρχές του φθινοπώρου. Η νόσος παίρνει διαστάσεις επιζωοτίας ή υπερενζωοτίας τα έτη που συνδυάζουν υψηλούς δείκτες βροχοπτώσεων με υψηλές θερμοκρασίες.
Συμπτώματα – Παθολογανατομικές αλλοιώσεις: Παρατηρούνται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιελόρροια, ρινικό έκκριμα, οίδημα χειλιών, γλώσσας, προσώπου, υπογνάθιας χώρας, υπεραιμικός στοματικός βλεννογόνος, διαβρώσεις στα ούλα, παχύ ρινικό έκκριμα.
Σε προχωρημένες καταστάσεις είναι δυνατόν να παρατηρηθούν οφθαλμικό έκκριμα – πνευμονικό οίδημα και πνευμονία – διάρροια – μυϊκές βλάβες – ποδοδερματίτιδα που προκαλεί χωλότητα. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 1% ως 90%. Παρατηρούνται αποβολές στα κυοφορούντα ζώα. Στα αρσενικά ζώα εντοπίστηκε η παρουσία του ιού στο σπέρμα.
Παθολογοανατομικές αλλοιώσεις αποτελούν η υπεραιμία στο στομάχι και στο έντερο, η κυάνωση, το οίδημα και η διάβρωση στο βλεννογόνο του στόματος.
Διάγνωση: Σε περιπτώσεις που οι αλλοιώσεις έχουν υποχωρήσει, απαιτείται διαφορική διάγνωση από την ποδοδερματίτιδα, ιδιαίτερα σε περίπτωση αιμορραγίας στο περιόπλιο
Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί κίνδυνο  για την υγεία του.
Αντιμετώπιση:
• Περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώων.
• Μέτρα καταπολέμησης φορέων κουνουπιών.
• Κτηνιατρική διερεύνηση ύποπτων εγκαταστάσεων και περιορισμοί που περιλαμβάνουν μετακίνηση ύποπτων ζώων προς, και από τις εγκαταστάσεις.
• Σε επιβεβαίωση εξάπλωσης της νόσου περιορίζονται οι μετακινήσεις προς και από τη μολυσμένη εγκατάσταση σε ακτίνα 20 Km γύρω από αυτή.
• Ευρείες ζώνες, όπως ζώνη προστασίας τουλάχιστον ακτίνας 100 Km γύρω από τη μολυσμένη εγκατάσταση και ζώνη επιτήρησης τουλάχιστον ακτίνας 50 Km πέρα από την προηγούμενη ζώνη ή μια ζώνη προστασίας τουλάχιστον ακτίνας 150 Km γύρω από τη μολυσμένη εγκατάσταση. Με εξαίρεση τη μετακίνηση των ζώων για θανάτωση κάτω από ειδικές συνθήκες, απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων προς και από τη μολυσμένη εγκατάσταση στις ζώνες αυτές.
• Στέγαση ζώων σε κλειστούς χώρους τις ώρες της ημέρας που η δραστηριότητα των κουνουπιών – φορέων της νόσου είναι έντονη.
• Αποφυγή χρήσης μολυσμένων χειρουργικών εργαλείων και υποδερμικών βελονών.
• Αλλαγή συνθηκών περιβάλλοντος εκτροφής που ευνοούν την εξάπλωση κουνουπιών – φορέων της νόσου και την αναπαραγωγή τους.
• Χρήση βιολογικά καλλιεργημένου σκόρδου χωρίς προσθετικά, που το άρωμά του φαίνεται να απωθεί τα κουνούπια φορείς της νόσου.
• Στο έδαφος βοσκής, προσθήκη ανόργανων ουσιών με ενσωμάτωση σκόρδου.
• Κάλυψη κοπράνων με προστατευτικά φύλλα και απομάκρυνση των ζώων από εστίες κοπράνων και στάσιμες υδατοσυλλογές που αποτελούν ευνοϊκό περιβάλλον για την ύπαρξη κουνουπιών. Meganisinews.eu



Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS