Ναύπακτος: Ρομαντική καστροπολιτεία

Κυριακή 15 Ιουλίου 20120 σχόλια

Από τα παράλια του Κορινθιακού και τα ήπια καταπράσινα τοπία που ποτίζονται από την αλμύρα έως τα ορεινά χωριά και τις όχθες του
ποταμού Εύηνου που σε προσκαλούν σε δράση και περιπέτεια η περιοχή μαγεύει... Καλώς ήλθες στη Ναύπακτο, σε μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πολιτείες της Ελλάδας.

Κτισμένη πάνω στους οδικούς άξονες που διατρέχουν τη Δυτική Ελλάδα, η Ναύπακτος θεωρείται ένας «παντός καιρού» προορισμός. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να έρθετε εδώ είναι μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών και της γέφυρας Ρίου - Αντίρριου. Ομως, αν έχετε χρόνο για περισσότερα χιλιόμετρα και υπομονή με τις στροφές, θα προτείναμε αναμφίβολα να έρθετε μέσω Δελφών, Γαλαξιδίου. Διαδρομή που καθώς κινείται στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου θα σας μυήσει στα θαλασσινά τοπία της Στερεάς Ελλάδας.


Αν και ο αυθεντικός οικιστικός ιστός της σημερινής Ναυπάκτου έχει δεχθεί πολλές και αναμφίβολα καθοριστικές αλλοιώσεις στη ροή του χρόνου, κάτω στο παλιό λιμάνι ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από την εποχή του Μεσαίωνα. Φτάνοντας λοιπόν στην αιτωλοακαρνανική καστροπολιτεία, μη βιαστείτε να αρχίσετε τις εξερευνήσεις. Χαλαρώστε στη λιακάδα πίνοντας το καφεδάκι σας στο μεσαιωνικό λιμάνι της Ναυπάκτου, χαζεύοντας τα καΐκια στο καθημερινό τους πήγαινε - έλα και καταστρώστε τα σχέδιά σας για τις βόλτες και τις εκδρομές σας.
Σε γενικές γραμμές πάντως, πρέπει να ξέρετε πως η όμορφη θαλασσινή πολίχνη καθώς βρίσκεται πάνω ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, αλλά και σε μικρή απόσταση από την ορεινή ενδοχώρα, φαντάζει ιδανικό ορμητήριο για κάθε είδους αποδράσεις. Φυσικά πριν χαθείτε στις δαντελωτές παραλίες, στις ρεματιές των ποταμών και στα βαθύσκιωτα βουνά, θα αφιερώσετε αρκετό από τον χρόνο σας στην πόλη.
Οπωσδήποτε θα πρέπει ν' ανεβείτε στο κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή του δασωμένου λόφου. Ο δρόμος ξεκινά μέσα από την πόλη της Ναυπάκτου και καταλήγει στην είσοδό του (ανοιχτό καθημερινά 8 π.μ. - 3 μ.μ. εκτός Δευτέρας). Στο κάστρο μπορείτε να έρθετε και με τα πόδια από το λιμάνι ακολουθώντας το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι. Διαδρομή πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά κοπιαστική -το καλοκαίρι- λόγω έντονης ανηφόρας. Στη διαδρομή θα βρείτε δροσερές πλατείες για να ξαποστάσετε και κρήνες με κρύο νερό για να ξεδιψάσετε.
Το ρολόι της Ναυπάκτου κτίστηκε το 1914
Το ρολόι της Ναυπάκτου κτίστηκε το 1914
Τη σημερινή του μορφή το μεσαιωνικό καστέλι την οφείλει στους θαλασσοκράτορες Βενετούς που έχτισαν πάνω σε υπολείμματα αρχαίου φρουρίου, ενώ τα τείχη που τότε ήταν ενιαία με αυτά του λιμανιού, ενισχύθηκαν από τον Ιουστινιανό. Θεωρείται το μοναδικό στην Ευρώπη που διέθετε πέντε αμυντικές ζώνες (ξεκινούν από το λιμάνι και φτάνουν μέχρι τον λόφο και σήμερα είναι ενσωματωμένες στον πολεοδομικό ιστό). Στην ουσία το κάστρο της Ναυπάκτου δεν κατακτήθηκε ποτέ αν και πολλές φορές πολιορκήθηκε. Αργότερα, οι Οθωμανοί αναγνωρίζοντας και αυτοί την αξία της θέσης του, ενίσχυσαν την οχύρωση.
Εκεί ψηλά στις χορταριασμένες πολεμίστρες θα ατενίσετε την απίστευτη θέα. Απ' το ψηλότερο σημείο -Ιτς Καλέ-, αν ο καιρός είναι καθαρός, ο Κορινθιακός κόλπος, τα παράλια και βουνά του Μοριά, και η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου ποζάρουν στον ορίζοντα.
Τη σημερινή του μορφή το κάστρο της Ναυπάκτου την οφείλει στους Βενετούς που έχτισαν πάνω σε υπολείμματα αρχαίου φρουρίου
Τη σημερινή του μορφή το κάστρο της Ναυπάκτου την οφείλει στους Βενετούς που έχτισαν πάνω σε υπολείμματα αρχαίου φρουρίου
Η περιήγηση στην ιστορία της Ναυπάκτου θα συνεχιστεί με μια επίσκεψη στο «Μουσείο κειμηλίων 1821 - Φαρμάκη», όπου θα δείτε αντικείμενα τόσο από τον Αγώνα του 1821 όσο και από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά (πληροφορίες: 26340 27084).
Πίσω από την κεντρική πλατεία του λιμανιού βρίσκεται η συνοικία «Μποτσαρέικα», όπου ξεχωρίζει ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Ναυπάκτου, ο πύργος του Μπότσαρη, που τον 15ο αιώνα χρησιμοποιούνταν ως κατοικία του φρούραρχου. Μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς το κτίριο δόθηκε στον Νότη Μπότσαρη. Σήμερα άριστα διατηρημένο ανήκει στο Ιδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και στους χώρους του φιλοξενούνται ιστορικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Ο πύργος είναι επισκέψιμος (τηλ.: 26340 29779).
Οι νεαροί Ναυπακτιώτες επιχειρούν τολμηρές βουτιές από τον βενετσιάνικο φάρο
Οι νεαροί Ναυπακτιώτες επιχειρούν τολμηρές βουτιές από τον βενετσιάνικο φάρο

Εδώ γράφτηκε Ιστορία
Η αρχαία Ναύπακτος κτίσθηκε 3.000 χρόνια πριν, από φύλα Δωριέων. Πολλές φορές το όνομά της συνδέθηκε με ιστορικά γεγονότα και ναυμαχίες.
Το 429 π.Χ. Αθηναίοι και Σπαρτιάτες συγκρούστηκαν στα νερά της. Στα βυζαντινά χρόνια αναπτύχθηκε αρκετά, καθώς βρισκόταν πάνω σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους της Ανατολής με τη Δύση ?μάλιστα, ένωνε τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη- και παράλληλα διέθετε ασφαλές λιμάνι, ενώ καταστράφηκε από σεισμό το 553.
Ο Μιχαήλ Θερβάντες πολέμησε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Το άγαλμά του βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του λιμανιού
Ο Μιχαήλ Θερβάντες πολέμησε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Το άγαλμά του βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του λιμανιού
Χίλια χρόνια μετά, το 1571, σε μία ναυμαχία που έμεινε στην ιστορία με το όνομα της όμορφης πόλης, συγκρούστηκαν ο ευρωπαϊκός με τον τουρκικό στόλο και μάλιστα αυτή η καθοριστικής σημασίας αναμέτρηση έκρινε το μέλλον της Ευρώπης. Τότε τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του πολεμώντας ο Μιχαήλ Θερβάντες (το άγαλμά του κοσμεί σήμερα την πόλη και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του λιμανιού στο επονομαζόμενο «Πάρκο Θερβάντες»).
Το παλιό όνομα της Ναυπάκτου ήταν Επαχτος. Οι Ενετοί την ονόμασαν Λέπαντο και οι Τούρκοι Ενεβαχτέ, ενώ η σημερινή ονομασία προήλθε από τα πολλά ναυπηγεία που διέθετε η περιοχή.
Σήμα κατατεθέν
Το άγαλμα του Ανεμογιάννη
Η παραλία Παραθάλασσο στο Μοναστηράκι
Η παραλία Παραθάλασσο στο Μοναστηράκι
Στο δυτικό βραχίονα του λιμανιού βρίσκεται το άγαλμα του Παξινού αγωνιστή Γιώργου Ανεμογιάννη, που σε ηλικία 23 χρόνων προσπάθησε ανεπιτυχώς να πυρπολήσει μια τουρκική κορβέτα, αγκυροβολημένη ανοικτά της Ναυπάκτου. Οι Τούρκοι τον έπιασαν και τον εκτέλεσαν, αφού πρώτα τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια. Παπαχαραλάμπειος βιβλιοθήκη: Θεωρείται το πνευματικό καμάρι της Ναυπάκτου, καθώς εδώ φυλάσσονται περίπου 60.000 βιβλία! Διαθέτει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το ρολόι της Ναυπάκτου
Ο Εύηνος ποταμός στη θέση Χάνι Μπανιά
Ο Εύηνος ποταμός στη θέση Χάνι Μπανιά
Κτίστηκε το 1914 από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Δομβοΐτη και θεωρείται ένα από τα ομορφότε ρα αξιοθέατα της πόλης. Οι ντόπιοι το ονομάζουν κατά παράφραση «Σαραφείμ» προς τιμήν του δωρητή Μητροπολίτη. Θα το δείτε πίσω απ' τον νεόκτιστο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στην καρδιά της παλιάς πόλης. Στο σημείο αυτό -που διακρίνεται και για την υπέροχη θέα του- δεν μπορείτε να έρθετε με αυτοκίνητο, όμως καθώς απέχει μόλις λίγα λεπτά από το λιμάνι αξίζει τον κόπο να ανηφορίστε το παλιό καλντερίμι. Φετιχέ Τζαμί
Κτίστηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Βελή με την κατάληψη της Ναυπάκτου από τους Τούρκους, το 1499. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό κατάστημα. Σήμερα, πλήρως ανακαινισμένο από την 22η Εφορεία Αρχαιοτήτων προσφέρει «στέγη» σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θα το δείτε στο παλιό λιμάνι πίσω από την ανατολική προβλήτα.
Η αμμουδερή παραλία της Χιλιαδούς
Η αμμουδερή παραλία της Χιλιαδούς
Μεσαιωνικός φάρος
Δεσπόζει στον ανατολικό βραχίονα του λιμανιού. Πρόκειται για ένα στιβαρό πέτρινο οικοδόμημα που φρουρεί το πήγαινε - έλα των πλεούμενων. Εδώ υπάρχει εντοιχισμένη αναμνηστική πλάκα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Αποτελεί αγαπημένο σημεία για βουτιές των πιτσιρικάδων, αν και το Λιμενικό έχει απαγορεύσει την πρόσβαση σε αυτόν.
Οι ωραιότερες παραλίες
Η Ναύπακτος είναι πλαισιωμένη από θαυμάσιες παραλίες όπου μπορείς να έρθεις εύκολα ακόμα και με τα πόδια. Κοντινές στην πόλη, βραβευμένες μάλιστα με «γαλάζια σημαία», είναι το Γρίμποβο (ανατολικά από το λιμάνι) και η Ψανή (δυτικά), οι οποίες μόλις «σφίξουν» οι ζέστες, γίνονται οι πλέον δημοφιλείς τόσο ανάμεσα στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες που θέλουν να αποφύγουν τις μετακινήσεις.
Ράφτινγκ στον Εύηνο
Ράφτινγκ στον Εύηνο
Σκιάζονται από πλατάνια που φυτεύτηκαν τη δεκαετία του 1950 και είναι στρωμένες με βοτσαλάκι και άμμο. Προσφέρουν όλες τις εξυπηρετήσεις, καθώς κατά μήκος τους αναπτύσσονται καφέ και εστιατόρια. Το καλοκαίρι οι δρόμοι που κινούνται παράλληλα με τις ακτές πεζοδρομούνται. Ανατολικά από τις εκβολές του ποταμού Μόρνου, μόλις 18 χιλιόμετρα από την πόλη, βρίσκεται η αμμουδερή ακρογιαλιά της Χιλιαδούς, πολυσύχναστη και αρκετά οργανωμένη, καθώς διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, αρκετές ψαροταβέρνες και beach bars. Το καλύτερο τμήμα της είναι αυτό που απλώνεται ανατολικά του λιμανιού. Αν και μεγάλο μέρος της καταλαμβάνουν ομπρελοξαπλώστες, υπάρχουν και τμήματα ελεύθερα για να απλώσετε την πετσέτα σας χωρίς να πληρώσετε την άμμο.
Λίγο πιο μακριά (12 χλμ.), στον δρόμο για Γαλαξίδι θα βρείτε το χωριό Μοναστηράκι, φημισμένο για τις ψαροταβέρνες του, που απλώνουν τα τραπεζάκια τους πάνω στην προκυμαία, στη σκιά θεόρατων ευκαλύπτων.
Η καλύτερη παραλία με βαθιά κρύα νερά είναι το Παραθάλασσο, δηλαδή η μικρή βοτσαλιά μπροστά απ' τη λίμνη. Εύκολα θα πάτε και στον Μαραθιά, που βρίσκεται 5 χλμ. ανατολικότερα από το Μοναστηράκι. Στην ευχάριστα διαμορφωμένη προκυμαία, θα διαλέξετε ανάμεσα σε αρκετά ταβερνάκια, εστιατόρια και καφετέριες. Η καλύτερη ακτή της περιοχής είναι η βοτσαλιά Σκάλωμα που σκιάζεται από πλατάνια, ανάμεσα στο Μοναστηράκι και στο Μαραθιά (υπάρχουν ταμπέλες).
Καλές ακτές θα βρείτε και προς τα δυτικά πηγαίνοντας για Αντίρριο, από τις οποίες θα ξεχωρίσουμε αυτές του Πλατανίτη και του Αγίου Παντελεήμονα.
Απόδραση στα ορεινά
Με αφετηρία τη Ναύπακτο μπορούν πραγματικά να γίνουν αμέτρητες ορεινές εξορμήσεις στη δροσιά των δασών και, ειδικά αν έχει καύσωνα, στις απολαυστικές χαμηλές θερμοκρασίες των μεγάλων υψομέτρων.
Ενδεικτικά να παρουσιάσουμε την πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που οδηγεί στα χωριά Ελατού και Ανω Χώρα. Από τη Ναύπακτο περνάμε την πρώτη γέφυρα του Μόρνου και ανηφορίζουμε για ορεινή Ναυπακτία.
Η ανάβαση αρχίζει να δείχνει τις «σκληρές» διαθέσεις της με τις απανωτές κλειστές στροφές. Στη θέση «Χάνι Ρέρεσης», ο Μόρνος που έρχεται από τα ανατολικά συναντιέται με το ποτάμι της Ελατούς, το οποίο κατεβαίνει από τον Bορρά. Περνάμε τη γέφυρα, αφήνουμε πίσω τον δρόμο που φεύγει για τα χωριά του Λιδορικίου και ανηφορίζουμε έντονα. Πρώτα συναντάμε το χωριό Λιμνίτσα στα 650 υψόμετρο και ακολουθεί η Τερψιθέα. Από εδώ και πάνω η όψη του τοπίου μεταμορφώνεται, καθώς εμφανίζονται τα πρώτα έλατα. Σύντομα πίσω από τα πυκνόφυτα δάση και σε υψόμετρο που αγγίζει τα 900 μέτρα δεν αργούν να ξεπροβάλλουν τα σπίτια της Ελατούς και στη συνέχεια οι γειτονιές της Ανω και Κάτω Χώρας.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η ορεινή διαδρομή προς Πλάτανο, Χάνι Λιόλιου ? Ευηνόλιμνη, αλλά και η ορεινή πορεία προς Τείχειο, Παλαιοξάρι, λίμνη Μόρνου. Ορεξη για χιλιόμετρα να έχετε...
Κουπί στον Εύηνο
Από το λιμανάκι της Ναυπάκτου οδηγούμε βόρεια, στόχος μας ο ποταμός Εύηνος, που θα συναντήσουμε μετά από 16 χλμ. επίμονου στριφογυρίσματος κοντά στο χωριό Βλαχομάντρα, στην τοποθεσία «Χάνι Μπανιά». Το χαρούμενο κελάρυσμα των νερών του ποταμού και η υπέροχη ορεινή φύση, μας καλωσορίζουν με τον καλύτερο τρόπο.
Εδώ βρίσκονται οι βάσεις των εταιρειών υπαίθριων δραστηριοτήτων όπου τα Σαββατοκύριακα συναντιούνται όλοι οι «επίδοξοι» rafters. Οι βάρκες ρίχνονται στο νερό λίγο ανατολικότερα, στη γέφυρα του Πόρου και η περιπέτεια αρχίζει!
Το μήκος του μικρού φαραγγιού δεν ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα. Το πιο εντυπωσιακό σημείο που χαρίζει τις εντονότερες συγκινήσεις, βρίσκεται στη μέση. Το παιχνίδι με τα κύματα πάνω στη ράχη του Εύηνου ολοκληρώνεται στο Χάνι Μπανιά ύστερα από 9 υδάτινα χιλιόμετρα.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Στο μεσαιωνικό λιμάνι:
«Porto Veneziano» (26340 29104 www.portovenezianoho-tel.gr ). Βoutique hotel πάνω στο παλιό λιμάνι, σε εκατόχρονο κτίριο.
Ακτή Γρίμποβο:
«Ακτή» (26340 28464, www.akti.gr ). Στην παραλία με ωραίες σουίτες στο ρετιρέ.
«Lepanto Beach Hotel», (26340 23931, www.lepantobeach.gr ).
Ακτή Ψανή:
«Nafs Hotel», (26340 38216, www.nafshotel.com )
«Flisvos» (26340 24811, www.flisvosh.gr )
Στο κέντρο της Ναυπάκτου:
«Το αρχοντικό της Πέπως» (26340 29130). Βoutique hotel, στην οδό Τζαβέλα.
Ψηλά στο κάστρο:
«Ηλιον», (26340 21222, www.nafpaktoshotel.gr ). Πέτρινο, παραδοσιακό ξενοδοχείο 150 μέτρα από το κάστρο, στη γειτονιά «Μποτσαρέικα».
ΦΑΓΗΤΟ
Στο παλιό λιμάνι της Ναυπάκτου θα πάτε στο ουζερί - μεζεδοπωλείο «Πάπουλης», (26340 21578), ενώ στην παραλία Γρίμποβο στις ταβέρνες «Σταύρος», (26340 27473), «Σπιτικό» (26340 26524) και «Πέτρινο» (26340 25879).
Με τραπέζια στον πεζόδρομο του δυτικού βραχίονα του μεσαιωνικού λιμανιού εστιατόριο «Κουζίνα - Μαρία Λόη» (26340 38411). Στην παραλία Ψανή για ιταλικές γεύσεις στο «Bocca di Rosa» (26340 38144).
Στο Μοναστηράκι προτείνουμε το «Πανσελ-Οίνος» (26340 25337) και στην άλλη άκρη της παραλίας τη γνωστή ψαροταβέρνα «Ηλιόπουλος» (26340 32111), για εγγυημένα φρέσκο ψάρι. Ψησταριές που λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα θα βρείτε στη θέση «Χάνι Μπανιά» στον Εύηνο.
Θοδωρής Αθανασιάδης, Ζερμαίν Αλεξάκη
www.viewsofgreece.gr

  • ΧΟΡΗΓΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
    ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ethnos.gr you.gr 8.000 προϊόντα τεχνολογίας σε χαμηλές τιμές. Δωρεάν παράδοση από 300 σημεία! Κάντε Click Εδώ
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS