Πράσινο φως για επαγγελματικά εργαστήρια καπνοπαραγωγών

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 20110 σχόλια

Ένα σύγχρονο και προσαρμοσμένο στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία και την αδειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων έτοιμων καπνικών προϊόντων που λειτουργούν επαγγελματίες καπνοπαραγωγοί θεσπίζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου προς ψήφιση στη Βουλή. Η ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο Άρθρο 30 του σχεδίου νόμου τροποποιεί ριζικά τις απαρχαιωμένες και δύσχρηστες διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (συγκεκριμένα, το Άρθρο 100Α του Ε.Τ.Κ.) που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Στην πράξη, ορίζει τις προϋποθέσεις και δίνει στους καπνοπαραγωγούς τη δυνατότητα να μεταποιούν το προϊόν τους μέσω των μικρών επιχειρήσεων - επαγγελματικών εργαστηρίων που ιδρύουν και λειτουργούν οι ίδιοι και οι οποίες υπόκεινται σε πολύ μικρότερες επιβαρύνσεις σε σχέση με τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες.
Πιο συγκεκριμένα: 
1) Ορίζεται ότι για τη σύσταση επαγγελματικού εργαστηρίου παραγωγής προϊόντων καπνού, εκτός από τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας που χορηγούνται από την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας, απαιτείται και άδεια του Υπουργού Οικονομικών. Η άδεια αυτή, η οποία εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου, ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια (αντί για ένα που ισχύει σήμερα), ελαφρύνοντας έτσι τις επιχειρήσεις από περιττές διατυπώσεις.
 
2) Για τη χορήγηση άδειας σύστασης επαγγελματικού εργαστηρίου απαιτείται κατοχή μηχανικών εγκαταστάσεων ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας τουλάχιστον 2.000 χιλιόγραμμων επεξεργασμένου καπνού.
 
3) Όταν παράγονται προϊόντα καπνού από επαγγελματικό εργαστήριο υπό καθεστώς αναστολής του φόρου, το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο οφείλει επιπλέον πριν από την έναρξη της εργασίας του να συστήσει φορολογική αποθήκη και να λάβει άδεια εγκεκριμένου αποθηκευτή.
 
4) Όταν παράγονται προϊόντα καπνού από επαγγελματικό εργαστήριο εκτός καθεστώτος αναστολής του φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 56, 106 και 111 του παρόντος Κώδικα, το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Το πρόσωπο αυτό υποχρεούται να παρέχει εγγύηση προς το Δημόσιο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του και να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που επιβάλλει ο υπουργός Οικονομικών και η αρμόδια αρχή.
Πηγή agronews
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS